Onlangs is ons kerkgebouw aan de buitenkant flink onderhanden genomen en dat was hard nodig, zie de foto’s. Elk huis, elk gebouw heeft onderhoud nodig, ooit is het betrokken in nieuwstaat of gebruikte staat. Hoe dan ook, de jaren gaan voorbij en door gebruiks- en weersinvloeden, veroudering van materialen, komt er slijtage en gaan dingen stuk of zelfs rotten.


We zien dan bijvoorbeeld de verf wat verkleuren en denken,ach dat valt nog wel mee, totdat we het van dichterbij gaan bekijken. Wat gaan schuren en opmerken dat de staat heel wat slechter is dan we dachten.
Houtrot bijvoorbeeld, door jarenlange inwerking van vocht, (nooit zo opgemerkt). Ja, dan moet het vervangen worden; het rotte hout eruit, nieuwe stukken erin zetten, dat op zijn beurt weer behandeld moet worden.

Schuren, plamuren, grondverf en uiteindelijk aflakken, dan krijgt het weer zijn glans terug, geen makkelijke klus in een bestaande situatie. Tijd, energie en vakmanschap is daarvoor nodig. Hoe staat het met ons leven als christen? Hoe is onze staat van onderhoud?

De tempel van de heilige Geest

Je bent tot geloof gekomen misschien uit een vrij onbeschadigd leven, of uit een leven dat getekend was door allerlei dingen die hebben plaats gevonden in het verleden. Daar was dan ineens Gods helende liefde, Zijn genezing, Zijn herstel. Je vindt je weg in dat nieuwe leven, in de gemeente, op je werk of in je gezin, je dient God. Maar gaandeweg zijn er allerlei invloeden gekomen, of dingen die zijn blijven zitten, niet opgeruimd, misschien een laagje verf er overheen en het kan er weer even tegen. Maar dan merk je, het is niet meer is zoals in het begin, de eerste liefde is wat weggeëbd. Je laat wat dingen toe die onschuldig lijken, maar onderhuids zijn vernietigende werk doen (houtrot), ingesleten gewoonten, etc, de glans gaat er wat vanaf.

Ook wij hebben onderhoud nodig door een Vakman, soms moeten er dingen aangepakt worden in ons leven, een niet altijd fijn proces van opruimen en snoeien oftewel louteren, maar wel noodzakelijk en het brengt ons wel weer in de juiste verhouding met God. Het is Jezus die deze dingen in ons leven wil doen.
Hij wil door Zijn Geest, (de heilige Geest) beeld van vuur in de Bijbel, een proces van loutering door het vuur heen, zoals gelouterd goud alles wat boven komt drijven, moet verwijderd worden maar uiteindelijk weerspiegelt het het gezicht van de Goudsmit. De glans komt terug in ons leven.

2 Korintiërs 3:18: “En wij allen, die met een aangezicht, waarop geen bedekking meer is, de heerlijkheid des Heren weerspiegelen, veranderen naar hetzelfde beeld van heerlijkheid tot heerlijkheid, immers door de Here, die Geest is.”

Gods zegen gewenst,
Adri en Marjolijn.

Categorieën: Overdenkingen