Deze maand gaan we van start met het nieuwe thema “bestemming”. Een thema dat erg breed is. God heeft een bestemming voor deze wereld, ook met het volk Israël (de Bijbelstudies zullen we daaraan besteden), maar in het bijzonder ook met jou en mij. God heeft een plan, een doel voor ogen met ons, zodat wij op onze bestemming komen, Hij wil dat we daar nu al in gaan wandelen of naar gaan leven. Dit leven hier op aarde, als christen is een voorbereiding op wat gaat komen, zijn we hier al klaar voor? Kunnen we de boot missen?


De afgelopen maand waren Marjolijn en ik (Adri) uitgenodigd voor een bruiloft. We kregen een kaart en een bijlage wat er allemaal plaats zou vinden op die dag, de dag zelf, de tijden en waar dit allemaal plaats zou vinden. O ja, wat je tegenwoordig ook vaak op de uitnodiging ziet staat is, een dresscode (kleding voorschrift), als je je daar niet aan houdt, dan val je toch wel erg op tussen al die andere gasten die het wel hebben gedaan.

Dit deed me denken aan de bruiloft van onze zoon, die al ruim van tevoren een foto, waar zij beide opstonden, stuurden met daar op de tekst: “save the date” (houd deze datum vrij). Er stond nog geen tijd en locatie op, ook niet wat er allemaal zou gaan gebeuren. Iedereen die deze kaart had ontvangen wist dat de dag zou komen en kon dus ruim van tevoren voorbereidingen treffen, om klaar te zijn voor het bruiloftsfeest.

Sommigen zullen zeggen: “Mooi dan heb ik alle tijd om me voor te bereiden zodat ik niet overvallen wordt op de laatste dag voor het feest.” Maar anderen zullen zeggen: “Nog tijd genoeg, ik zie het tegen die tijd wel.”

Laten we eens kijken naar twee Bijbelse verhalen over een feest met een uitnodiging: Mattheüs 25:1-13 hier gaat het over vijf wijze en vijf dwaze maagden of meisjes; de tijd en de plaats is niet bekend, wel dat het feest eraan komt.

De uitnodiging is verstuurd, ruim op tijd, ook zij konden alle voorbereidingen treffen en wat zien we in dit verhaal, of deze gelijkenis over Gods koninkrijk, want daar gaat het over; vijf zijn er die zich goed voorbereiden op het feest. En vijf meisjes die het maar afwachten en toen de bruidegom kwam, bleek dat ze niet binnen mochten komen. Er ontbrak iets, ze hadden de bijlage van de uit-nodiging niet goed gelezen.

In Mattheüs 22: 11 staat: “Vriend waar is je bruiloftskleed? (de dresscode). Deze man was wel binnen gekomen, maar had ook de bijlage niet gelezen, hij werd eruit gezet. Allebei de verhalen bevatten aanwijzingen, de één met de opmerking’, weest waakzaam, ben je voorbereid, heb je genoeg olie, beeld van de Heilige Geest, ben je vervuld, vol van Gods kracht. Het tweede verhaal, ben je gereinigd, heb je een schoon bruiloftskleed aangetrokken. Met andere woorden, heb je je leven apart gezet voor God, of zie je het nog wel, ik heb tijd genoeg.

Wij zijn genodigd tot het bruiloftsfeest; “Want de bruiloft van het Lam is gekomen en zijn bruid heeft zich gereedgemaakt; en haar is gegeven zich met blinkend en smetteloos fijn linnen te kleden, want dit fijne linnen zijn de rechtvaardige daden der heiligen. Zalig zij, die genodigd zijn tot het bruiloftsmaal van het Lam.” Openbaring 19:8-9.

De uitnodiging hebben we ontvangen, door God zelf aan ons gegeven. Hij stuurde ons Zijn Zoon, het levend geworden Woord, Hij gaf ons Zijn heilige Geest, (de olie) kracht en hulp totdat Hij, Jezus, de bruidegom terug komt.

Het is duidelijk wat onze bestemming is, maar ook de weg daar naar toe, dat is, wandelen in onze bestemming, in het plan van God met ons leven, dan zullen we niet overvallen worden. Hebben we genoeg olie, hebben we ons laten reinigen door Zijn bloed? Hoe is onze relatie met God, zijn we waakzaam? Zo ja, dan hoeven we ook geen angst te hebben dat het ons zal overvallen, of we het wel zullen redden, nee, dan wij zullen ingaan tot het grote Feest! Mijn gebed is, dat we dat samen als gemeente, zullen ontdekken hoe het is om te wandelen in onze bestemming, u ook?

Gods zegen gewenst,
Adri en Marjolijn.

Categorieën: Overdenkingen